DSCN2119DSCN2126 

Zentangle is een kunstvorm. 

A. INFORMATIE OVER ZENTANGLE  ®

B. INFORMATIE OVER DE  WORKSHOPS ,                                 gegeven door een Certified Zentangle Teacher (CZT)

Het Kunstpodium in Dongen, organiseert jaarlijks diverse 5 lessenseries Zentangle voor kinderen, jeugd en volwassenen. Vraag de folder bij de balie van “De Cammeleur” of kijk op de website bij “Beeldende kunst” .

Voor meer informatie: [email protected] 

 

logo startangleTangle in het Engels betekent ‘wirwar, knoop’ maar ook wel ‘omarming’.

Zentangle: tekenen van patronen met aandacht.

De methode Zentangle is ontwikkeld door Maria Thomas  en Rick Roberts, allebei kunstenaars.
Ze vonden een hulpmiddel om ingewikkelde patronen (tangles/patterns) te laten tekenen door iedereen.
Hun slogan: Anything is possible, one stroke at a time, wordt toegepast bij
de uitleg van elke tangle; Lijn voor lijn wordt een “ingewikkeld” patroon,  stapje voor stapje getekend.

Tijdens het  beoefenen van Zentangle® kun je  rust ervaren en het kan jouw concentratie en creativiteit verhogen, kom het ontdekken en ervaren.

Bij Zentangle wordt alleen gewerkt met hoogwaardige materialen: de benodigdheden bij Zentangle workshop basis 1 : een micron 01  pen ,1 tile (katoen geperst)van 9 bij 9 cm en een potlood en doezelaar om te schaduwen.
Kun je niet echt tekenen, maar maak je regelmatig krabbels en kleine tekeningetjes in de marges van notities? Ben je op zoek naar een leuke manier om je gedachten even stil te zetten? Of ben je gewoon graag creatief bezig met potlood en stift?  Dan is Zentangle echt iets voor jou!

In Nederland zijn op dit moment (okt. 2019) 23 Certified Zentangle Teachers.
Kijk op de site van Rick Roberts en Maria Thomas, mijn Amerikaanse docenten van Zentangle; www.zentangle.com. Daar staan alle namen van de Zentangle teachers. Graag geven wij workshops om deze prachtige Zentangle tekenmethode door te geven.

B,Zentangle® WORKSHOPS/CURSUS INFO:

DE VOLGENDE WORKSHOPS WORDEN  ONDERAAN OP DIT BLAD  NADER OMSCHREVEN:                                                                                      De kleuren van de tiles ( kaartjes) zijn: wit, zwart en tan(Renaissance) 

 • Basiscursus 1
 • Zentangle op verschillende kleuren tiles: Zwarte tiles, Renaissance tiles
 • Zendala: tanglen op een ronde tile
 • Een monotangle (eventueel  in combinatie met een ansichtkaart) 

  ZIA’s (Zentangle Inspirated Art):

 • -Zengems:  `edelstenen` tekenen en kleuren en met  de Zentangle tekentechniek maak je er een mooie vatting omheen.
 • -Letter tanglen: teken een letter en tangle ín de letter of eromheen.
 • -ZAZ:  Zentangle aan zee: ( bijvoorbeeld op campings)-tanglen op schelpen- tanglen van een zeetafereel: paalhoofden, zeedieren
 • -Zentangle Meets Aboriginal Art: Een combinatie maken van de basislijnen van Zentangle én de symbolen die de Aboriginals gebruiken. (uiteraard passen we de symbolen toe met respect voor de cultuur van de Aboriginals).
 • Organische tangles: patronen die “organische”vormen hebben, worden vaak getekend in een natuur -tafereel. Zo maak je bijvoorbeeld een tuincreatie of zeetafereel.

 

Zentangle® Basiscursus 1: met het leren opzetten van verschillende tangles creëer je je eigen kunstwerkje.

 

Zentangle® Basiscursus 1 :In één cursus van drie uur wordt een Zentangle-creatie getekend op een “tile”( 8.9/8.9 cm), door gebruik te maken van gestructureerde patronen.Een tweede tile die je maakt is verrassend “anders”. ( bijvoorbeeld door 3d effecten te creëren, bloemenmotieven te gebruiken..) Een patroon wordt stapsgewijs aangeleerd. Je leert je eigen manier van tekenen kennen tijdens deze techniek die rustgevend werkt. ( Yoga for the brain). Fouten zijn er niet bij Zentangle, dus iedereen kan het leren. Tevens leer je de achtergronden en de filosofie van Zentangle en ga je met twee zelfgemaakt kunstwerkje naar huis.

 

Zentangle ® op een zwarte tile:

DSCN2994[1]

Op deze tile wordt getekend met een gelly roll pen ( wit). Tevens krijg je prachtige effecten met kleurpotloden op het zwarte kaartje. Voor feestelijke kaarten werken we met glitterpennen en metallic  van Sakura.

Zentangle ® op een tantile( Renaissance tile):

In de “Van Gogh stijl” tanglen we op een tile met een bruinachtige kleur. Een prachtig effect wordt verkregen door de bruine en zwarte micronpen te combineren met de witte gelly rollpen.

tanglen op een Zendala tile:

DSCN1706

Het woord zegt het al: een zendalatile is een ronde tile. De woorden zen en mandala zijn samengevoegd tot zendala.   De kaartjes zijn in het wit, grijs en zwart en bruin( renaissance tiles) te verkrijgen.

Monotangle

Kies je eigen “voorkeurstangle” en leer variëren.

marasu2

Het uitgangspunt voor deze workshop is het tekenen van één tangle op een tile na het plaatsen van een string. Door variaties toe te passen, wordt de monotangle heel speciaal. In de ansichtkaart komt dezelfde tangle “terug”.

ZIA: Zentangle Inspirated Art:

Zengem:

Met kleurpotlood/aquarelverf teken je een edelsteen( of meerdere stenen). Om de steen teken je een vatting met Zentanglepatronen.

tanglen van een letter:

In de stijl van Zentangle. Voor toevoeging van kleur gebruiken we aquarelpotlodenen /of verf.

DSCN3057[1]

kunstwerkje van een kindergroepje:

In deze workshop leer je een letter te tekenen en daarna te tanglen. (ín de letter of buiten de letter).Op een eenvoudige manier wordt de letter getekend, waarbij ruimte overblijft om te tanglen. De tanglepatronen die geschikt zijn voor de letterinvulling, worden volgens de Zentangle® methode uitgelegd, stapje voor stapje.

Zentangle aan zee (ZAZ):

Tanglen in of op een schelp . De aanwezige “strings” in de schelp leiden je naar het maken van een ku(n)stwerkje.

schelp 2 laatste foto’s: van cursisten.

Elke schelp heeft een eigen “verhaal”( lijnen, kleur, vormen). Je leert te kijken naar de eigenschappen van je gekozen schelp.Bij het tekenen houden we daarmee rekening.  Volgens de Zentangle® methode worden de tangles (patronen) uitgelegd, stapje voor stapje. In één uur tijd is een schelp veranderd in een kunstwerkje. Deze workshop is geschikt voor alle leeftijden.(tekenervaring niet  noodzakelijk). Alle materialen zijn aanwezig: een pen mag je lenen en de schelp-je ku(n)stwerkje- neem je natuurlijk mee!

Tanglen van kusttaferelen:

-Hét gezicht aan de Zeeuwse kust  zijn paalhoofden. Ze zijn grillig van vorm dus lenen ze zich uitermate goed om te tanglen

-Dieren van de zee, b.v. de dolfijn

                             (ku(n)stwerkjes van cursisten)                                                                                                                                                                                                                         De paalhoofden teken je op de tile met een potlood op jouw eigen manier. Met pen tekenen we verschillende tangles die zich lenen voor invulling van de paalhoofden. Het strandzand en schelpjes maken je tile tot een ECHT KU(N)STWERKJE.(tekenervaring niet noodzakelijk)

                           (ku(n)stwerkjes   van cursisten)   

 De dieren: in de vorm van een “zee”dier, wordt getangled.                                                         

Zentangle meets Aboriginal Art

Met respect voor de cultuur van de Aboriginals, vermengen we de symbolen van de Aboriginals met de patronen van Zentangle.

De Aboriginals gebruikten tot 1974 de “aarde” kleuren ( ze maakten hun eigen kleuren met natuurlijke materialen) en de  kleur rood. Na die tijd kwamen ze in aanraking met de Westerse wereld en gebruiken ze nu ook acrylverf.

Organische Patronen:

Op een ronde tile ( zendala ) of in een andere vorm teken je patronen die lijken op een organische vorm.

kunstwerkjes van cursisten (kinderen en volwassenen).

Geïnspireerd geraakt en wil je informatie over Zentangle?  Wil je een Zentangle feestje op een eigen locatie of een workshop volgen?

Neem contact op met Stella Peters-Hessels (CZT) telnr: 06-52034234

email adres: [email protected]

https://www.facebook.com/startangleNL/

Graag tot ziens,

Stella